w

Wednesday, May 17, 2006

Al Fatihah untuk arwah ayoh de

Seorang lagi pakcikku kembali ke rahmatullah pada ahad,14 mei 2006 5.15am. Moga rohnya ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Al Fatihah....

Selamat Ulang Tahun wa_daah ~ 5 Mei 2006



Terima kasih tak terhingga untuk yang sudi menghadiahkan ucapan hari jadi dan juga yang memberi hadiah. Tidak lupa juga pada yang belanja kek di secret recipe the curve, apple cheese (tak ingat nama kek tu). Ingatan sahabat semua membuatkan diriku rasa bahagia dan rasa syukur kerana masih ada yang ingat. Moga ianya memberi titik permulaan yang baru untuk menempuhi ranjau dunia yang dah pun menginjak ke hujung 20an.

Kek tu hadiah daripada teman sekerja, untuk meraikan teman-teman yang dilahirkan dalam bulan mei..... syukran jaziila.



Friday, April 21, 2006

TEMANG TAPI MESGHE (versi tganu)


Dok tahu sape traslate...dpt dr email...
layankan....

TEMANG TAPI MESGHE (versi tganu)

Aku ade temang
Temang sepemainang
Kat ane ade die sokmo ade aku

Die manih letieng
Hati die pong baik
Die sokmo ade mase
Nok tulong akuu

(2)
Tapi aku bengong
Mase die kabo nok kaseh
Pahtu die kate pulok
Nok jadi kaseh betol
Reff :
Aku kabo padang la kite kawang saje
Mung jangan mitok lebih2
Aku dok akang suke ke mungnye
Kite jadi kawang cukup ar
Kawang tapi kacip

Benonye aku suke gok ke mung
Tapi ade doh org cHop aku
Baik kite kawang je
Kite saing doh la
Kawang tapi kacip molek
ke guane

Wednesday, April 19, 2006

Kenanga 1 di hatiku


Nickname Kami
1. Kambing - as
2. Itik - noli
3. Kucing - nani
4. Katak - sue
5. Penyu - sadi
6. Duyung - zaf
7. Musang - nor
8. Beruang - akak
9. Woody woodpecker - zura
10. Lipas - nana
11. Ayam - anum
12. beruk - cdut

Monday, April 17, 2006

Si Hitam Dan Si Putih



Si Hitam Dan Si Putih, adalah itik yang kami jumpa di Colmar Tropicale....tp kolam nya diletakkan divider kat tengah....mungkin tak serasi. Ada 4 ekor semuanya, 2 putih dan 2 hitam. Tapi yang peliknya...seme orang pi kat si putih, so yang putih mengada2 la...kitorang panggil pun tak nak datang, sebab ramai orang kerumun kat kolam putih. Si hitam tak der orang pi pun....but at last, bila si putih ni terlalu sombong, so orang pun mula pi kat si hitam....main2 ngan dia....

moral of the story....jangan panggil itik, panggil noli....hehe jgn mare...


Nickname Blok Kenanga1
1. Kambing
2. Itik
3. Kucing
4. Katak
5. Penyu
6. Duyung
7. Musang
8. Beruang
9. Woody woodpecker
10. Lipas
11. Ayam - update by ns49

....ada yang tertinggal tak?...

Friday, April 14, 2006

From Bukit Tinggi With Love (Day Two)


8.30am....bersiap untuk pi brekfas. Restoran tutup untuk brekfas at 10.30am, apalagi berkejar2 kami nak bersiap...nak amik gambo depan apartment pun tak sompat (bahasa sendiri jgn mare ye angah n acik). Kami dah berangan nak makan puas2....but sampai restoran dah 9.45am, kelam kabut gak la....so makan mana yang sempat je. Sempat gak amik gula extra untuk wat teh kat bilik.....yelah duduk bertiga bagi gula 2 sachet je....mane cukup....but the coffee tak cukup power la....angah siap wat testing samada letak 4 creamer or 2 creamer.....at last mmg tak sedap gak....kite wat sendiri kat bilik ye angah. Actually restoran ngn apartment not in the same location, we have to drive about 500m to reach restaurant....sbb tu lambat.

Kami pusing bukit tinggi dengan shuttle abg mawi. Tetap tunggu abg mawi sbb ada perjanjian antara kami (hehe....). Sampai Colmar tropicale at 11.00am......jalan2...pusing2...tengok2...jeling2...beli barang serba sedikit...jam dh menunjukkan kul 12.30pm....so we have to move to japanese village. Jalan ke kampung jepun sedikit curam, seram gak naik shuttle but best.....angin sejuk...nyamannya...

Wednesday, April 12, 2006

From Bukit Tinggi With Love (Day One)




Alkisahnya ada 3 sahabat dah lama merancang untuk ke bukit tinggi....angah, acik dan andak. Akhirnya sampai la hajat ke sana pada 8-10 April 2006. Lebih kurang satu jam memandu dari Kuala Lumpur.

Acik numpang tido di rumah andak sementelah angah dari senawang. Awal pagi acik dan andak dah siapkan bekal untuk dibawa ke Bukit Tinggi. Lebih kurang 11.30 am angah sms bgtau dia dah sampai di Central Market, jadi acik dan andak terus bertolak dari Kota Damansara ke Central Market.

Pertengahan perjalanan kami singgah di R&R Genting Sempah, dan bungkus mcD.....dpt makan sundae strawberi.....nyum3x. Akhirnya kami sampai di hotel around 3.15pm.....check in dan terus ke bilik. Petangnya just lepak kat bilik then around 8.30pm baru bergerak ke Colmar Tropicale. Sejuk juga pada waktu malam....dan happening becoz ada show.

Friday, April 07, 2006

Al-Fatihah untuk arwah pok amor



Al-Fatihah untuk arwah pakcik ku yang meninggal pada 4 April 2006. Aku sempat pulang ke Terengganu untuk ziarah dan menatap untuk kali terakhir wajahnya. Pakcik meninggal disebabkan accident sekembalinya drp surau selepas mendengar kuliah. Beliau meninggalkan seorang balu dan 10 anak. Yang paling bongsu berusia 13 tahun. Beliau ialah adik kepada bapaku. Moga rohnya termasuk dikalangan orang-orang soleh.....Amin. Aku pun dah lama tak balik so ambil peluang ni untuk menjenguk mak dan ayah di kampung.


Petikan Terjemahan Hadis Shahih Bukhari

Do'a supaya terhindar siksa kubur, siksa neraka dan sebagainya....
Dari Abu Hurairah r.a, katanya Rasulullah saw. biasa membaca doa (sebagai berikut):
"Allahumma inni a'udzubika min 'adzaabil qabri, wa min 'adzaabin naar, wa min fitnatil mahyaa wal mamaati, wa min firnatil mastihid dajjal."
(Wahai, Allah! Aku berlindung dengan Engkau dari siksa kubur, dan dari siksa neraka, dan dari bencana hidup dan mati, dan dari bencana Al Masih-dajjal).......shahih bukhari II halaman95hadis708

Dari 'Amir bin Rabi'ah r.a, katanya Nabi saw. bersabda: "Apabila seseorang kamu melihat jenazah, jika kamu tidak turut mengikutinya, berdirilah sampai ia meninggalkan jenazah itu, atau jenazah itu meninggalkannya, atau diletakkan oleh pembawanya.".......shahih bukhari II halaman80hadis681

Dari Jabir bin Abdullah r.a, katanya: "Satu jenazah lewat di hadapan kami. Nabi saw. berdiri menghormatinya, maka kami pun berdiri pula. Kata Kami, "Ya, Rasulullah! Itu jenazah orang yahudi." Sabda Nabi, "Apabila kamu melihat jenazah, berdirilah!".......shahih bukhari II halaman81hadis683